Onkruid op de vaas

Onkruid op de vaas

Onkruidbloemen op de vaas

Mijn lievelingsboeketten zijn veldboeketten. Het liefst zelf geplukt. Al jaren heb ik fluitenkruid in mijn tuin, een enkele plant die elk jaar weer terugkomt, maar zich niet uitzaait omdat ik vroegtijdig als de bloemen zijn uitgebloeid, de bloemstengels verwijder. Ik geniet enorm van de witte schermen. Ze zijn de eerste planten die weer hoogte in de tuin brengen. Na al dat lage voorjaarsgroen waar je de hele tuin overziet weer een welkome knusheid zonder dat het massief wordt.

Dit jaar zijn er meer fluitenkruidplanten bijgekomen, waarschijnlijk heb ik vorig jaar niet goed alle zaadstengels verwijderd. Het zijn sterke planten met dikke stengels en grote bladeren. Zoveel groeikracht dat andere planten in de verdrukking raken. Dan is het tijd om in te grijpen. Een aantal bloemstengels heb ik weggesneden en binnen op de vaas gezet. In de tuin mis je ze niet eens, maar binnen kan ik extra van ze genieten.

 

Onkruiden of wilde tuinplanten die ik graag op de vaas zet zijn:

  • Witte, gele, paarse, bonte dovenetel (haal de groene blaadjes weg, dan komen de bloemen nog beter uit)
  • Longkruid
  • Vergeet-me-nietjes
  • Moederkruid
  • Dagkoekoeksbloem
  • Damastbloem
  • Wilde judaspenning
  • Schijnpapaver en klaproos (bekijk deze video als je een geheime truc te leren om ze wel een week op de vaas te houden.)
  • Boerenwormkruid (prachtig, maar sommige mensen trekken de geur niet)
  • Ruigklokje

Deze lijst is natuurlijk verre van compleet. Ik heb een schaduwrijke tuin, dus deze bloemen kan ik in mijn tuin plukken.

Grote vazen en kleine vaasjes

Zorg dat je voor elke geplukte stengel een passend vaasje hebt. Voor het kleinste sneeuwklokje, maar ook voor de bossen boerenwormkruid.

Wil je meer leren over de functie, het nut en het belang van de verschillende onkruiden? Dan is de online onkruidcursus iets voor jou!