Dagboek van een cursist

Dag 1

Vandaag het grootste deel van de dag in de tuin bezig geweest met module 1 van de onkruidcursus erbij. Ik had hem al eerder een keer doorgelezen en nog een tweede keer met alle zijlijntjes en verdiepingen. Nu vooral praktisch bezig geweest. Daarna het park in voor de onkruiden die ik niet in de tuin heb. Heerlijk lopen kijken, fotograferen, beetje ruiken, proeven en oogsten. Nu een kopje verse brandnetelthee zetten en straks een salade maken met onkruidjes erdoor. Het was een zeer welbestede dag!

Dag 2

Module 2 grondig doorgelezen. Ik lette vroeger eigenlijk nooit zo op wortels. Dit ga ik nu beslist meer en beter doen! Heb voor mezelf zitten bedenken welke planten ik ken met (uitgesproken) penwortels, rhizomen en uitlopers. Dat waren er niet zo héél veel (en ik ken de meesten niet bij naam), maar toch nog wel wat. Kijken of ik die lijstjes langzaam wat kan laten aangroeien.

Vandaag veel met de kinderen buiten geweest in tuin en park. Look zonder look gevonden! Ik had aanvankelijk wat moeite om hem te onderscheiden van de hondsdraf. Maar ik denk dat ik hem nu voortaan wel zal herkennen. Smaakt wel lekker “bosachtig”. Ik blijk hem ook in de tuin te hebben (zowel de hondsdraf als look zonder look). De kinderen hebben 3 soorten lieveheersbeestjes gerapporteerd, voorzichtig een babynaaktslak geaaid en met hun neusjes zowat op het pad achter een huisjesslak aangekropen. Dat nam wat tijd in beslag, zodat ik intussen wat foto’s van allerlei leuke bloemetjes en (on-)kruiden kon maken. Heb de Obs-app geinstaleerd en ben nu verslaafd…

Tenslotte nog module 3 doorgenomen om goed op schema te blijven, maar mijn aandacht lag meer bij de Flora van Nederland en de Obs. Mijn planten kennis groeit echt al een beetje! Ik vind het zó leuk!

Dag 3

Vandaag vooral lekker in de tuin zitten lezen in het zonnetje. Onkruidboek uitgelezen en het guerilla gardening boek ook (voor de boomtuintjes). Aantekeningen en lijstjes gemaakt. Visite gehad van een wolzwevertje! Dat vind ik erg leuke beestjes.
Daarna door de loomte in slaap gevallen. Powernap “om het gelezene te laten bezinken” zullen we maar zeggen… Niet veel meer in de tuin gedaan, ondanks mijn planning.

Ik wou ’s avonds nog brandnetels plukken om gier van te maken, maar er was zo’n mooie zonsondergang dat ik gauw naar het beste uitzichtspunt gefietst ben om er maximaal van te genieten. Het rook buiten heerlijk en het was ook mooi om te horen hoe de vogels langzaam stil vielen. Daarna was het te donker en te nevelig om nog iets onkruidigs te doen (al weet ik ze in het donker ook wel te vinden, maar dat plukt niet prettig. Thuis in de tuin veel padden en kikkeractiviteit. De cursus is even blijven liggen, maar ik heb me voorgenomen om komende week te proberen elke dag iets met onkruid te eten.

Productieve maar wel erg vermoeiende werkdag gehad. Geen tuinwerk-energie meer. Maar i.p.v. op de bank of in bed neer te ploffen heb ik nog even een rondje tuin gedaan, zowel om tot rust te komen als om te zien hoe alles erbij stond. Was fijn, moet ik vaker doen als oplaadmomentje!

Module 3 nogmaals doorgenomen, maar dit keer grondig en met aandacht. Ook de verdiepingen. Me erover verwonderd hoe geniaal de natuur in elkaar zit. Van de zomer of in het najaar deze module nog eens extra doornemen als er royaal zaden te bestuderen zijn.
Nog wat extra plantenkennis tot me genomen bij de Flora van Nederland, wat een fijne site! Ook bij de IVN rondgesnuffeld. Valt ook veel kennis te vergaren. Momenteel zuig ik alles op!

Dag 3

Vanochtend een polletje speenkruid onder mijn vogelhuisje geplaatst (hoop dat ik er geen spijt van ga krijgen…). Leuke lentebloeier en bodembedekker. Hopelijk krijgt het geknoeide vogelvoer dan wat minder kans om te ontkiemen. En de knolletjes zijn inderdaad heel lekker! Ik heb de wortels niet schoongemaakt, dus ben benieuwd of er nog wat meegelift is. In de buurt stond hondsdraf, klaver, madelief, paardebloem, brandnetel en dovenetel. Geen moeite mee. Vandaag was verder vooral een dag van schapen en lammetjes knuffelen, mmmm! Maar ook veel onkruidjes bewonderd. Daslookkaas gemaakt. Prima gelukt. Erg lekker!

Dag 4

Vanochtend al vroeg uit de veren. Gewerkt in mijn “mantelzorgtuin”. Het was heerlijk zonnig weer, dus flink de schouders eronder. Veel snoeien en wieden. Dapper begonnen, maar na 2 uur zwoegen wanhopig: braam, braan, BRAAM! Het is een erg grote, al jaren ongebruikte en verwaarloosde tuin. Braam, klimop, acacia, pruim en rode bes hebben het grotendeels overgenomen… Sterke neiging tot opgeven. Dit vraagt om de prins van Doornroosje of een jungleheld!

Troost gezocht in een prachtige IVN-tuin waar ik graag zit of rondwandel. Lichtelijk geschokt door het flink gesnoeide en uitgedunde aanzien, maar ik weet dat hij over 2 maanden weer dichtgegroeid staat ?. Was wel even overzichtelijk en netjes na het bramendrama. Genoten en heerlijk tot rust gekomen. Flink wat plantjes en stekjes uit de meeneemhoek aangeschaft tegen bescheiden tuinbijdrageprijsjes. Allemaal fijne inheemse soorten in prima grond. Doen het bij mij in de tuin altijd èrg goed, ook tijdens mijn uitstel/afstelperiodes.
Daarna durfde ik ook ook wel weer even verder met de horrorhoekjes in het bramenwoud. Heb in ieder geval één klein deel kunnen afmaken,  al weet ik dat het een telkens terugkerend vergeefs gevecht zal blijven. Ooit hoopten we er iets leuks mee te kunnen doen (en er zou mooi plaats zijn voor zo’n prachtige kruidenspiraal!).

Module 4 zeer grondig gelezen en herlezen met alle verdiepingen. Lijstje gemaakt van dingen die ik met brandnetel wil gaan proberen. Het is echt wel een wonderplant met zeer veel mogelijkheden!

Dag 5

Module 5 af en ook de afronding gedaan! Hele cursus binnen een week op serieuze wijze doorgenomen ?. Ik wil alleen nog wat meer met de praktijk doen. Vandaag spierpijn, dus kalmpjes aan wat lijstjes gemaakt: opgezocht waar ik mijn nieuwe plantjes het best kan plaatsen, een menulijst voor onkruidgerechten gemaakt, een groententuinlijstje begonnen (véél te lang, dus veel schrappen) en een lijstje met brandnetelactiviteitjes.

Het was een zeer zinvolle week. Ik heb niet de illusie dat ik ooit een goede tuinwerker of plantenkenner zal worden, maar de belangstelling is wel weer gewekt en er valt zeker nog winst te behalen. Ik merk dat ik buiten niet meer alleen passief loop te genieten, maar vaker blijf stilstaan om beter te kijken, voelen, ruiken en soms proeven of plukken (en fotograferen!). Verder betrap ik mezelf op mompelen wanneer ik planten meen te herkennen… ?. Mijn kennis is echt wel gegroeid! En ik denk ook dat ik voorlopig weer een stuk actiever zal zijn in mijn tuintje. En dat was precies de bedoeling ?.

 

Ben je nieuwsgierig en wil je ook te weten komen over de onkruiden in jouw tuin, volg dan ook de online onkruid cursus